Poročilo z obalno-kraške regije

Veliko sonca, veliko energije Enako kot lansko leto, smo se z osnovnošolci tudi letos podili po Debelem Rtiču. V petek, 6. 6. 2014, smo v sodelovanju s Triatlonsko zvezo Slovenije in MZL Debeli Rtič, že drugič zapored pripravili tekmovanje v akvatlonu, ki se ga je udeležilo 41 otrok iz različnih šol Obalno-kraške regije. [break][break]Vreme nam je bilo tokrat naklonjeno. Že navsezgodaj, ko smo 3ŠPORTNIKI pripravljali prizorišče, je sijalo sonce, kar nam je dalo dodatni zagon. Pihanje balonov, risanje, pisanje, striženje in lepljenje, so bile tehnike, ki smo se jih posluževali v tem jutru. Potrebno je bilo namreč pripraviti prostor za sprejem udeležencev, označiti menjalni prostor, štart in cilj ter seveda opraviti še zadnji pregled trase. Delitev dela in veliko dobre volje, sta se tudi tokrat izkazali za odlično kombinacijo, saj je otroke in mladostnike pričakalo športno urejeno in okrašeno prizorišče ter razgibana in varno speljana trasa. Ob 8.30 smo tako začeli s sprejemom udeležencev. Nekateri še zaspani, drugi že polni energije so, gibanja željni osnovnošolci, prihajali po svoje štartne številke.

[break][break]

Kot se za pravo tekmo spodobi, so ob sprejemu dobili tudi manjša sponzorska darila – plastenko vode, roladico, posebno pisalo, ravnilo in katalog z najnovejšimi šolskimi potrebščinami. Opravičila, da so lahko izostali od pouka, so hitro predali staršem in učiteljem ter se lotili raziskovanja prizorišča – okolje v MZL Debeli Rtič, Ankaran pač ponuja mnogo vabljivih kotičkov. Sledil je ogled trase, tokrat v dveh skupinah, saj so se poti tekmovalcev, glede na kategorije, nekoliko razlikovale. Najprej smo se seveda vsi zbrali ob bazenu, skupaj ponovili razdalje, ki so jih morali posamezniki preplavati ter se pogovorili o pravilih tekmovanja na bazenskem delu. Nato smo se ločili in se odpravili na ogled tekaške trase. Ob prvem pogledu na traso so udeleženci globoko zavzdihnili – takoj na začetku jih je čakal dolg in strm klanec. V nadaljevanju.

[break][break]
pa jim je razgibana gozdna pot z mehko podlago in mešanico sončnih in senčnih predelov, postala bolj všeč. Nato je napočil čas za štart. Priprava menjalnega prostora, ogrevanje prvih tekmovalcev, še zadnja navodila, spodbudne besede učiteljev, staršev in ostalih navijačev … in akcija! Pisk piščalke, odriv od roba bazena in že so se pognali v boj za najboljša mesta. Eni hitreje, drugi počasneje so priplavali do konca, stekli v menjalni prostor ter se pognali v klanec. [break][break]

Ob poti in vse do cilja, so jih ves čas nadobudno spremljali navijači in glasno navijali ter jih spodbujali tudi tako, da so par metrov tekli z njimi. Podobno so se odvili vsi štirje štarti, vse štiri tekme. Vsi tekmovalci so se borili do zadnjih moči, do rdeče črte, ki je označevala cilj. Tam pa olajšanje, globok vdih, iskanje opore ob bližnjih drevesih, nasmehi na obrazih, čestitke navijačev in končno zadovoljstvo nad premaganim. Hkrati pa še dodatno navdušenje, za katerega je poskrbela televizijska ekipa, ki je posnela del dogajanja na letošnjem akvatlonu. »Učiteljica, na televiziji bom!«, so bile zagotovo največkrat slišane besede.

[break][break]

Ko so se tekmovalci okrepčali, je s svojim obiskom za dodatno veselje poskrbel še uspešen slovenski plavalec Matjaž Markič, ki je povedal nekaj o svojih plavalnih začetkih, vztrajnosti in številnih uspehih, ki jih je dosegel. Otroci so imeli zanj tudi nekaj vprašanj, predvsem jih je zanimalo, koliko medalj in pokalov je uspel zbrati v svoji 22-letni karieri. Seveda pa nismo mogli niti mimo vprašanja, kolikšna je Matjaževa številka noge. Med pripravo uradnih rezultatov, smo se tako organizatorji, kot tudi udeleženci dobro najedli ter tako nabrali moči za zaključek dogodka. Pred samo podelitvijo so se najmlajši zabavali še v, na novo postavljenem, gumi parku, malo večji so se sladkali z vaflji, nato pa so, pod vodstvom animatorke, vsi skupaj še malo zaplesali. In čisto na koncu je prišla na vrsto težko pričakovana razglasitev rezultatov ter podelitev medalj in nagrad najboljšim.

[break][break]

Organizatorka pedagoške in
animacijske dejavnosti Gabrijela Kukovec Pribac in predsednica ŠD 3ŠPORT Leni Fafangel, sta najuspešnejšim podelili vrečke, v katerih so se skrivale bogate nagrade. Slednje so donirali različni sponzorji, kot so MZL Debeli Rtič, Hartis d.o.o., Telekom Slovenije, Adriatic Slovenica, Luka Koper ter mnogi drugi, katere so pridno in vztrajno pridobivali tudi starši. Prav njim gre posebna zahvala za trud in neumorno spodbujanje otrok. Obenem pa nikakor ne smemo pozabiti na vodstvo MZL Debeli Rtič, ki nam je že drugič omogočilo izvedbo dogodka, na njihove prostovoljce, ki so nam priskočili na pomoč pri sami izpeljavi, na učitelje za odziv in seveda na naše 3ŠPORTNIKE, ki so poskrbeli, da so stvari tekle kot morajo.

[break][break]

HVALA, ker smo lahko skupaj pripravili dogodek, zaradi katerega bo mularija v ponedeljek v šoli klepetala. Tanja Jerina koordinatorka 3ŠPORT ŠOLE organizatorka 2. Akvatlona OŠ Obalno-kraške regije.

[break][break]

Tanja Jerina koordinatorka 3ŠPORT ŠOLE organizatorka 2. Akvatlona OŠ Obalno-kraške regije

[break][break]

Rezultati

[break][break]