Châteauroux, 25. junij 2016

Letošnje evropsko prvnestvo v akvatlonu je potekalo v Ekoparku v mestu Châteauroux-u v Franciji.

Organizacija tekmovanja je bila na zelo visokem nivoju in vse je bilo tako, kot mora biti za tekmo tako visokega ranga. Po petkovih nevihtah je bila slovenska odprava (tekmovali so Jaka Kaplan, Mark Mandič, Klemen Bojanc med fanti in Eva Skaza, Jana Koradej, Nina Mandl, Katja Hočevar med dekleti)  skoraj prepričana, da bo tudi to tekmovanje, kot večino letos, spremljal dež. A vse se je obrnilo na bolje in v soboto so se zbudili v čudovito jutro, ravno prav sončno, oblačno in toplo.

Zaradi toplih dni, ki so se vrstila v zadnjem času, obleke niso bile dovoljene, vseeno pa je bilo tekmovanje izpeljano v obliki plavanje – tek. Evropsko prvenstvo v akvatlonu so odprli fantje s štartom ob 17.00 uri, 5 minut kasneje pa še dekleta. Tako pri fantih kot pri dekletih je bil enoten štart za vse tri kategorije – Junior, U23 in Elite. Po preplavanih 1000 m jih je čakal še tekaški del, dolg 5 km. Na videz je proga izgledala lahka, a je v sebi skrivala kar nekaj majhnih presenečenj oziroma ”odsekov trpljenja”. Pri fantih so prva tri mesta v absolutni razvrstitvi romala v Ukrajino.

Borba za prvo mesto je bila precej dramatična, saj je o zmagovalcu odločal foto finiš. Po pregledu posnetkov je bil hitrejši  Oleksiy Syutkin pred Yegor-jem Martynenko-m (oba s časom 27 minut in 33 sekund), na tretjem mestu pa je končal Dmytro Malyar. Pri dekletih je bila situacija dosti bolj umirjena. Kot prva je s plavalno-tekaško preizkušnjo končala rusinja Valentina Zapatrina s časom 30 minut in 38 sekund, druga Čehinja Petra Kurikova ter tretja Britanka Hannah Kitchen.

Naši perspektivni mladi triatlonci so se borili po svojih najboljših močeh in tekmovanje zaključili z različnimi občutki. Bili so zadovoljni, presrečni, malenkost razočarani, utrujeni, lačni, zamišljeni…, a vsi z novimi mednarodnimi izkušnjami.

KAKO SO SE ODREZALI IN KAJ SO NAM PO TEKMI ZAUPALI?

Jaka Kaplan je iz vode prišel kot 20. in nato tekmovanje s časom 30  minut in 17 sekund končal na 15. mestu v absolutni konkurenci ter 7. v kategoriji U23. Po tekmi je povedal:

S tekmo sem kar zadovoljen. Plavanje mi ni ravno uspelo, takoj po začetku sem se počutil praznega. Na teku je bilo počutje veliko boljše, vendar pa mi je v drugi polovici tekme začelo zmanjkovati moči. Na koncu je to zadosotovalo za solidno 5. mesto v kategoriji U23.

Mark Mandič in Klemen Bojanc sta s plavalnim delom zaključila istočasno in iz vode prišla na 23. in 24. mestu. Mark je tekmovanje s časom 30 minut in 28 sekund zaključil kot 16. v absolutni razvrstitvi ter 4. v kategoriji Junior-jev, Klemen pa si s časom 31 minut in 7 sekund je priboril 21. mesto v absolutni konkurenci ter 7. mesto med Junior-ji. Po koncu sta nam zaupala svoje občutke med tekmovanjem.

Mark:

Po solidnem plavanju je sledil težek tek, kjer sem  uspel nadoknaditi kar nekaj mest in na koncu zasedel 4. mesto. S svojim rezultatom sem zadovoljen, ampak vem, da grem lahko še hitreje.

Klemen:

Plavanje je bilo solidno prvo polovico (500m), nato sem malo popustil. Tek je bil hiter, vendar nisem imel pravih nog, da bi lahko imel boljši čas teka – nisem namreč mogel zavrteti nog.

Eva Skaza je s plavalnim delom zaključila v prvi skupini, in sicer na 7. mestu, nato pa je si je s časom 32 minut in 39 sekund pritekla 11. mesto v absolutni razvrstitvi in 5. mesto v kategoriji U23. Po tekmi je strnila svoje občutke in povedala:

S to tekmo nisem zadovoljna, saj sem glede na prejšnje tekme pričakovala boljšo uvrstitev in ne zgolj 5. mesto v kategoriji. Že na plavanju mi je bilo težko, saj sem se že od vsega začetka počutila prazno in brez energije. S plavanja sem prišla s prvo skupino, kar ni bilo dovolj, da bi imela večjo motivacijo za hitrejši tek. Na teku se je poznala utrujenost s prejšnjih tekem ter napornega 15-urnega potovanja do Francije, kar mi je noge naredilo še težje in bolj utrujene. Kljub temu se veselim prihodnjih tekem ter drugega dela sezone, ki bo zame še kako pomemben.

Jana Koradej je prišla iz vode z drugo skupino, na 10. mestu, ter po tekaškem delu s časom 33 minut in 28 sekund zasedla 14. mesto v absolutni konkurenci ter 7. mesto med U23. Po tekmi je dejala:

Že od prvega zavesljaja v vodi se nisem počutila ”pravo”, bilo mi je težko in vmes sem dobila tudi kar nekaj udarcev v glavo. Tudi na teku niso bile noge takšne, kot sem jih navajena, vmes se je sicer pojavil pravi občutek… Ne vem kaj se dogaja v zadnjih tednih z menoj… Verjetno so pričakovanja previsoka, kar me potolče. Treba se bo zbrati in pozabiti razočaranja. Čaka me tekma v Holtnu, kjer želim doživeti le super izkušnjo.

Nina Mandl je bila po plavalnem delu na 19. mestu, nato pa tekmovanje s časom 34 minut in 46 sekund končala kot 18. absolutno. Po tekmi nam je povedala:

Tekma je bila naporna, vendar sem se potrudila po najboljših močeh. Zadovoljna sem tako s plavalnim  kot s tekaškim delom, v obeh pa je še veliko prostora za napredek. Celotna tekma je pokazala trenutno pripravljenost in umestitev v mednarodni konkurenci ter mi dala dodatno motivacijo za naprej.

Katja Hočevar je s plavalnim delom končala kot 22., nato pa pritekla do 21. mesta v absolutni razvrstitvi. V kategoriji Junior se je s časom 35 minut in 35 sekund povzpela na stopničke, in sicer na 3. mesto. Po uspešnem debiju na mednarodnem tekmovanju je strnila svoje občutke in dejala:

Tekma je bila organizirana in izpeljana odlično. Svoj krstni nastop sem odtekmovala po svojih najboljših močeh. Klub poznemu štartu sem odplavala kar dobro, nato pa sem še odtekla kakor hitro se je dalo. Med tekmo sem uživala in se že veselim novih izkušenj, ki me čakajo.

REZULTATI

Fotografije si lahko ogledate na naši Facebook strani