Po lanskem velikem uspehu, ko je Denis Šketako postal evropski prvak v dolgem triatlonu na Poljskem, smo tudi tokrat na EP na Nizozemskem doživeli uspeh. V mestu Almere, kjer je potekalo EP v dolgem triatlonu, je zablestel Posavčan, 33-letni Jaroslav Kovačič, ki je s časom 8 ur, 5 minut in 40 sekund osvojil bronasto odličje.

Od 35 tekmovalcev jih je tekmo končalo 23, zaradi tehničnih težav pa je moral žal odstopiti tudi Denis Šketako.

Evropski prvak v dolgem triatlonu je postal Britanec Joe Skipper s časom 7 ur, 59 minut in 39 sekund, evropsko srebro pa je osvojil Ukrajinec Viktor Zyemtsev s časom 8 ur, 3 minute in 14 sekund. Kovačič je še posebej blestel v teku, saj je maratonsko razdaljo pretekel v času 2 ur in 45 minut.

Po tekmi smo uspeli pridobiti tudi izjavi obeh naši reprezentantov, ki sta povedala:

Jaroslav Kovačič:

»Vsi tekmovalci vemo, da noč pred tekmo slabo spimo. Moja zadnja noč je bila nekaj posebnega, saj sem poslušal, kako dežne kaplje padajo po strehi. Vseskozi sem si govoril da bo do jutra malo ponehalo… in NI! Deževno jutro je obljubljalo triatlon poln sprememb. Plavanje je bilo enostavno in najudobnejše. Iz vode sem prišel v vodilni četvorki. Veter, dež in mraz so botrovali, da je vsak izmed nas imel svetle in temne trenutke. Moj temni je bil prvi krog kolesa, kjer nikakor nisem dosegel željenega območja, noge so bile prazne in brez volje. Počasi se je krhala tudi glava. Iz 2. mesta sem padel na 6.,7., 8. Nekako sem zbral misli in prepričal samega sebe, da še vedno lahko izvlečem dobro tekmo, saj so bili Skipper in Zyemtsev v moji bližini. Nekako sem se spravil iz pekla in pričel tlakovati pot v raj. V T2 sem prikolesaril kot 5. Tek sem začel iz 6.mesta in zastavil željeni tempo. Noge so bile lahkotne, dihanje umirjeno. To bo šlo, sem si rekel, medalja je moja! Vseh 6 krogov sem odtekel enakomerno in ciljno črto prečkal kot 3. Kljub težkim razmeram sem dosegel čas 8:05 in svoj maratonski čas popravil za 10 minut. EP je pod streho, gremo dalje! Hvala trenerjem, maserjem, fizioterapevtom, sponzorjem in seveda domačim, da mi nudite podporo, kot se “šika”.

Denis Šketako:

»Današnjega evropskega prvenstva  nisem dokončal, saj so bile težave z menjalnikom kolesa prevelike. Poleg tega je bila zelo slaba označba kolesarske proge, tako da smo bili tekmovalci prepuščeni sami sebi. Osebno sem 6-krat zgrešil smer v 90 km. Vmes smo celo hodili čez gozd, skakali čez bankine, da smo se priključil nazaj.«