Cozumel, 15. september 2016

Štiridnevno svetovno prvenstvo (14.9.-18.9.) v triatlonu v Cozumelu v Mehiki, ki poteka v moški in ženski konkurenci v več kategorijah (člani, U 23, mladinci, age group itd.), bo za slovensko triatlonsko srenjo vrhunec doseglo v petek, 16. septembra popoldne po mehiškem času.

Takrat bosta namreč na štartu sprint triatlona med svetovno mladinsko triatlonsko smetano nastopila najbolj talentirana slovenska triatlonska upa, še ne 18-letni Matevž Planko iz kamniškega Trisporta in 19-letna Eva Skaza iz 3KM, ki letos zadnje leto nastopa v mladinski konkurenci.

Nastop na svetovnem mladinskem prvenstvu sta si Skaza in Planko priborila konec maja na evropskem prvenstvu v Lizboni na Portugalskem, kjer je Skaza osvojila 9. mesto, Planko pa je osvojil 29. mesto. Skaza bo v konkurenci 63 mladink poskušala izboljšati 13. mesto, ki ga je kot najboljšega doslej osvojila Monika Oražem, Planko pa v konkurenci 75 mladincev prav tako upa na uvrstitev med najboljšo šestnajsterico. Naj TZS upajo na čim boljšo uvrstitev svojih najboljših mladincev, zavedajo pa se, da bo v prihodnje za boljše rezultat potreben večji vložek v razvoj mladih tako iz finančnega kot iz strokovnega vidika (izobraževanje trenerjev, strokovna pomoč na testiranjih, pogoji dela itd.).