Nadarjeni kamniški triatlonec, 19-letni Matevž Planko (TK Trisport Exoterm) je v zadnjem tednu na mednarodnem triatlonskem odru ponovno opozoril nase.

Prejšnji teden je na svoji drugi tekmi v prestižni nemški Bundesligi dosegel izvrstno 10. mesto med posamezniki in drugo s svojo ekipo Rowe.

Včeraj pa je opravil z novim, najbolj zahtevnim zrelostnim izpitom, ko se je prvič podal na tekmo najvišjega ranga – to je svetovna triatlonska serija (WTS), kjer tekmujejo najboljši tekmovalci iz celotnega sveta. Navkljub močni želji in trudu se mu tekma ni sešla po načrtih in je odstopil.

Matevž se zaveda, da so v športni karieri vzponi in padci. Tekma ni bila padec, temveč odlična izkušnja za nadaljnjo tekmovalno sezono.

Matevž nam je po tekmi povedal:

»Prva izkušnja na WTS tekmi je za mano. Kot že v preteklosti se je tudi tokrat izkazalo, da jih moram takoj v začetku dobiti po glavi, da se postavim na realna tla. Pred tekmo sem imel veliko strahospoštovanje in sem se bal, da bom ostal zadaj na plavanju in ne bom imel s kom kolesariti. Strah je bil očitno odveč, saj sem brez večjih problemov uspel plavati z glavnino. Sicer bolj v ozadju, ampak vseeno dovolj suvereno, da se mi je samozavest za v prihodnje tekme izboljšala. Ko sem sedel na kolo, pa sem takoj začutil, da noge niso prave. Običajno lovim tekmovalce pred seboj, tokrat pa sem mesta začel izgubljati. Na koncu sem se znašel v četrti zasledovalni skupini, ki je vidno izgubljala prednost pred vodilnimi. Sam pa sem le s težavo držal priključek in ga čez čas tudi izgubil, zato sem na tekmi odstopil. Ni sicer v moji naravi, da odneham, a tokrat bi me kaj kmalu prehiteli tekmovalci za krog in bi moral s proge, saj sam ne bi zmogel tako hitrega tempa. V začetku tedna sem se zastrupil s hrano in tako izgubil 2 dni dragocenega treninga. Do tekme sem se nekako uspel sestaviti in zadnji treningi so spet pokazali dobro formo, a očitno nisem še povsem okreval. Zaradi odstopa sem seveda razočaran, a grem naprej z dvignjeno glavo, saj bo priložnosti zame še veliko. Še 2 tedna ostajam na Švedskem, kjer se bom osredotočil na pripravo za glavno tekmo sezone – mladinsko SP, ki bo v Rotterdamu potekalo 16.9.«