Na svetovnem prvenstvu v triatlonu v Rotterdamu na Nizozemskem sta kot zadnja od slovenske odprave nastopila Matevž Planko in Eva Skaza.

Med mladinci je Planko v sprint triatlonu s časom 59 minut in 24 sekund osvojil 50. mesto, svetovni prvak pa je s časom 55 minut in 54 sekund postal Avstralec Mathew Hauser. Od 75 nastopajočih je tekmo končalo 69 tekmovalcev. V kategoriji U 23 pa je Eva Skaza ostala brez uvrstitve.

Po tekmi nam je Matevž Planko povedal:

»Današnja tekma je bila danes zame res veliko razočaranje. Od samega začetka pa do konca je šlo vse narobe in temu primerno na koncu osvojeno 50. mesto.   Pred enim letom sem presenetil vse in se veselil 7. mesta na mladinskem SP. Žal letos razloga za veselje ni, saj se tekma, kljub odlični pripravljenosti, ni izšla po načrtih. Na plavanju me je sotekmovalec nešportno potegnil nazaj in tako sem že na samem začetku moral vložiti veliko energije, da sem prišel nazaj v skupino. Zaostanek ni bil velik, a vendar ni bilo dovolj za željeno prvo skupino. Na nevarni progi v dežju in na 10 stopinjah se je zaostanek za vodilno skupino povečal na minuto. Za nameček pa sem zaradi hladnega vremena izgubil občutek v prstih in se nisem mogel obuti v tekaške copate. Tudi na teku ni ni steklo…res ni bil moj dan, a gremo dalje. Športno moram priznati današnji poraz. Očitati si ne morem ničesar, saj sem res zadnje tedne podredil ves svoj čas in poletje, da sem vztrajno gradil formo in upal na dober rezultat.  Na tem mestu se moram zahvaliti trenerju in celotni ekipi Hitri Planko, ki so z menoj od začetka, vsem mojim podpornikom, ki verjamejo v mene in mi pomagajo, da lahko treniram in tekmujem. Hvala tudi navijačem in vsem, ki ste na moji poti.«

Brez uvrstitve pa je na svetovnem prvenstvu v kategoriji U 23 ostala Eva Skaza. Po zelo dobrem plavanju je prišla iz vode na 9. mestu. Nato pa je imela v menjalnem prostoru tehnične težave pri slačenju neoprena, saj ga nikakor ni mogla odpreti. V menjavi je tako ostala toliko časa, dokler ni dobila zunanje pomoči, saj so ji morali  na silo raztrgati neopren. Kljub pobegu 1. in 2. skupine na kolesu je nadaljevala s tekmo, vendar je kasneje zaradi sporočila o diskvalifikaciji odstopila.