Kona, Havaji, 6. oktober 2016

Šestindvajsetletna Škofjeločanka Mojca Hafner, članica Olimpija triatlon kluba, se vneto pripravlja na svoj prvi nastop na svetovnem prvenstvu na Havajih, ki bo v soboto, 8. oktobra.

Ena izmed najbolj nadarjenih slovenskih »dolgoprogašic« in tudi aktualna državna prvakinja v dolgem triatlonu v Bakovcih letos, je zadnja leta tudi po zaslugi trenerja Roka Bizjaka dosegla odlične rezultate. Hafnerjeva ima sicer neobičajno pot za triatlonko, saj je prvi plavalni trening opravila šele pred štirimi leti, in to dan po teku na ljubljanskem maratonu.

»Prvo sezono  v triatlonu mi je bilo najtežje, saj sem velikokrat želela odnehati. Vendar sem sama dokaz, da se splača vztrajati. Zato je moj nasvet vsem mladim, ki šele vstopajo v triatlon, da ne smejo nikoli odnehati,« razlaga Hafnerjeva, in v isti sapi dodaja, da je do 15. leta smučala, potem pa je v srednji šoli šport dala na stranski tir. »Tek sem prav sovražila. Ko me sedaj vidi kakšen smučarski trener iz otroštva, ne more verjeti, kako lahko pretečem maraton. Takrat sem že nergala, če je bilo potrebno preteči 100 metrov,«

smeje dodaja Hafnerjeva.

Zanimivo je, da je Mojca Hafner svoj prvi maraton odtekla lani, ko je končala Ironman v Celovcu. Letos pa je zablestela na Ironmanu v Frankfurtu, kjer je dosegla odličen čas 9 ur, 53 minut in 55 sekund.

»V Frankfurtu je bil moj cilj doseči Havaje, in to mi je z drugim mestom v svoji kategoriji tudi uspelo,«

pravi Mojca. Da je prišla do tega rezultata, je poleg strokovnega vodstva »kriva« tudi količina treninga – odvisno od dneva lahko traja tudi od treh do šest ur. Glede pričakovaj na Havajih se ne obremenjuje, saj pravi, da se bo v mislih s samo tekmo začela ukvarjati nekaj dni prej. Vzornice v triatlonu nima, se pa tudi po Havajih vidi na tekmah v daljših triatlonskih razdaljah.

V svoji kratki karieri je imela Mojca Hafner kar nekaj prelomnic – prva je bila vsekakor Ironman 70.3. v avstrijskem St. Poltnu leta 2014, ko je osvojila drugo mesto v kategoriji od 18 do 24 let, s tem rezultatom pa je dobila tudi vstopnico za svetovno prvenstvo istega leta v Kanadi. Lani pa je zmagala v hrvaški Puli na Ironman 70.3 (čas 4 ure in 34 minut), kjer so med drugim odpovedali plavanje. Letos  je zmagala v St. Poltnu na Ironman 70.3. s časom 5 ur in 3 minute.

»Ta zmaga in letošnji Frankfurt sta moja največja dosežka, letos sem postala tudi državna prvakinja v dolgem triatlonu v Bakovcih. Ponosna sem tudi na lanski rezultat na svojem prvem ljubljanskem maratonu, ki sem ga pretekla v času 3 ure in 19 minut,«

natančno svojo triatlonsko pot opisuje Hafnerjeva.

Mojca Hafner je na Havajih že od ponedeljka, 26. septembra, kjer se aklimatizira in se privaja na včasih nepredvidljive vremenske razmere. Po začetnih težavah (izgubili so prtljago, kolo pa je prišlo poškodovano) sedaj vse poteka po načrtih.

»Havaji so super, narava je res lepa. Privajam se na veter, ki me najbolj skrbi. Vročina mi ob zadostni hidraciji načeloma ne povzroča velikih težav, upam, da bo tako tudi na tekmi, in komaj čakam, da se tekma začne,«

nam je v zadnjem javljanju iz Havajev povedala Mojca Hafner.