Ljubljana, 4. april 2017

Kljub »zanimivemu« datumu je sobota, 1. aprila, pomenila še en mejnik v razvoju slovenskega triatlona.

Kot nam je povedal dr. Mitja Mori, predsednik programsko-strokovnega sveta TZS, imamo za seboj najuspešnejšo izvedbo Dneva talentov.

»Udeleženih je bilo namreč kar 46 mladih športnic in športnikov. Kar nekaj se nam jih je pridružilo iz hrvaškega TK Pula, kar priča o tem, da je ideja o sodelovanju s Hrvaško v projektu Dneva talentov padla na plodna tla,« zadovoljno razlaga Mori.

Pri letnikih rojstva od 1998 do 2000 (plavali so 400 m in tekli 3 km) se je najbolj izkazal kamniški triatlonski biser Matevž Planko, ki je zbral kar 164 točk. Pri mlajših tekmovalcih, rojenih od leta 2001 do 2003 (plavali so 200 m in tekli 1.500 m), pa se je najbolj izkazala Daša Tušek, ki je zbrala 167 točk.

Tokratni Dan talentov je poleg identifikacije mladih in nadarjenih športnikov služil tudi kot reprezentančni test, ki so se ga udeležili Domen Dornik, Maruša Klemenc, Eva Skaza, Nina Mandl, Urh Klenovšek in Nik Kojc. Pri fantih se je najbolj izkazal Domen Dornik, ki je 750 m preplaval v 8 minutah in 16 sekundah, 5 km pa je pretekel v 15 minutah in 35 sekundah. Pri dekletih je najboljšo formo pokazala Eva Skaza, ki je za 750 m plavanja potrebovala 9 minut in 7 sekund, za 5 km teka pa je potrebovala 18 minut in 24 sekund.

Dobri rezultati nekaterih, poudarja Mori, niti ne čudijo, saj se triatlonska sezona in z njo velika tekmovanja, začenjajo zelo kmalu.

»Rezultati so obetavni, a seveda so na drugi strani samo rezultati enega testa. Kaj bodo prinesla tekmovanja, bomo videli, a glede na videno smo lahko optimistični,« pojasnjuje Mori.

Ob tem ga veseli tudi dejstvo, da so triatlonski trenerji videli dva nova talenta (punco iz PK Fužinar in fanta iz Ljubljane), ki sta pokazala, da skrivata tisto, kar na TZS iščejo.

Veliko zanimivega se je dogajalo tudi med obema testoma teka in plavanja. Mladi triatlonski upi so lahko poslušali zanimivo predavanje Sandija Ivančiča, trenerja Domna Dornika. Rdeča nit predavanja je bilo to, kako trenira Domen in kaj je bilo potrebno, da je samo v treh letih naredil tako velik napredek.

Dan prej pa je v prostorih Triatlonske zveze Slovenije potekal tudi seminar za sodnike, ki sta ga vodila Matjaž Zupan in Mitja Dečman. Seminarja se je udeležilo največ udeležencev, kar 34 kandidatov iz večine klubov organizatorjev tekmovanj. Na seminarju so sprejeli tudi nekaj sklepov, ki jih bodo v obravnavo podali na seji UO TZS.