Zagreb, 18. september 2016

Minuli vikend je v Zagrebu  potekal Evropski mladinski pokal v triatlonu (isti rang tekmovanja kot na Bledu).

Konkurenca je bila sicer malce slabša, saj se je od 8 do 10 dobrih mladih triatloncev istočasno udeležilo svetovnega prvenstva v Mehiki.

Na TZS za tekmi v Zagrebu in na Bledu (ki sta logistično nezahtevni in tudi poceni) omogočijo nastopanje širokemu krogu tekmovalcev, zato je bilo v Zagrebu kar 13 naših tekmovalcev (8 fantov, 5 punc).

»Na tak način lahko fantje in punce dobijo mednarodne izkušnje, to je na nek način prvi korak proti mednarodni konkurenci,«

pravi Klemen Laurenčak, član PSS na TZS, ki je bil v Zagrebu tudi v vlogi trenerja svojih varovancev iz kamniškega Trisport Exoterma.

Na tekmi mladink v triatlonu je zmagala Avstrijska Pia Totsching s časom 59 minut, 49 sekund in 25 stotink, medtem ko je s časom 1 ure, 54 sekund in 84 stotink odlično osmo mesto osvojila komaj 16-letna Tjaša Vrtačič, članica triatlonskega kluba Trisport Exoterm iz Zagreba.

»Od Tjaše smo zagotovo pričakovali uvrstitev med prvih deset, saj je bila konkurenca nekoliko okrnjena. Vsekakor ne bi bilo presenečenje, če bi prišla na stopničke, vendar se ji tekma na teku ni ravno izšla, tako da je pristala na osmem mestu. Ob tem ne velja pozabiti, da jo je do petega mesta ločilo 8 sekund, kar bi bil super rezultat,«

pravi Laurenčak. Ob tem poudarja, da je to njena druga najboljša uvrstitev na tekmovanjih Evropskega pokala.

Pri fantih je bila konkurenca malce močnejša, na štartu je bilo tudi precej več tekmovalcev. Največ se je pričakovalo ob Klemna Bojanca, ki pa se ni najbolje znašel v vodi in je potem na kolesu z veliko dela in s prvim časom kolesarskega dela poizkušal nadomestiti zamujeno, analizira tekmo Laurenčak. Domen Obreza, Mark Mandič, Daniel Bartol so poizkušali osvojiti kakšno točko evropskega pokala, kar je na koncu uspelo samo Klemnu Bojancu. Maks Škufca, Matej Dečman, Luka Bela Kočar in Žiga Podbevšek pa so predvsem nabirali mednarodne izkušnje.

In kako je Tjaša Vrtačič dosegla odličen rezultat v Zagrebu ?

Izvrstno je opravila s plavalnim delom ter prišla druga iz vode, nato pa vseskozi kolesarila v ospredju skupine, kjer je še z dvema tekmovalkama narekovala oster ritem skozi celotno kolesarsko progo. Na tek je odšla kot peta, le kakšno sekundo za kasnejšo zmagovalko. Tekaški del preizkušnje je pričela malce prehitro, kar jo je na koncu stalo boljše uvrstitve,

opisuje potek tekme Laurenčak. Tjaša Vrtačič pa je s tem rezultatom na rang lestvici mladinskega evropskega pokala pristala na 15. mestu.

Pri fantih je bil najboljši Klemen Bojanc iz kamniškega kluba Trisport Exoterm, ki je dosegel 21. mesto (njegov čas 56 minut, 1 sekunda in 82 stotink), to pa je njegov tretji najboljši rezultat sezone. Mark Mandič je še enkrat več prišel na rob trideseterice v Evropskem pokalu, Domen Obreza pa je s 37-im mestom dosegel najboljši rezultat na Evropskem pokalu.

Klemen Bojanc ni najbolje plaval, zato je kolesaril v tretji skupini tekmovalcev. Tekma se je odvijala tako, da je šesterica pobegnila že na plavanju, do konca kolesarskega dela so si nabrali skoraj minuto prednosti pred ostalimi. V drugi skupini je vseskozi kolesaril Domen Obreza in s tem ohranjal odlično pozicijo za nadaljevanje tekma. Tik pred koncem kolesarskega dela sta se druga in tretja skupina združili. Da je tretja skupina ujela drugo, je med najbolj zaslužnimi zagotovo Klemen Bojanc, ki je z najhitrejšim časom kolesa izdatno pripomogel k temu,

je zatrdil Laurenčak, in dodal, da je tako na tekaški del za vodilno šesterico prišla velika skupna 40 tekmovalcev.

Odličen rezultat je dosegel tudi Jan Škrjanc (Trisport Exoterm), ki je kasneje nastopil na razdalji super sprint triatlona, kjer je prav tako bila močna mednarodna konkurenca. Z več kot dvema minutama prednosti (njegov čas je bil 33 minut, 52 sekund in 57 stotink) je zanesljivo slavil novo mednarodno zmago.

Velja omeniti, da je letos Jan zmagal na slovenskem, avstrijskem in češkem državnem prvenstvu v super sprint triatlonu. Vse na enak način, hitro plavanje, samostojno kolo in kontroliran tek,

je še dejal Klemen Laurenčak.