Ljubljana, 23. december 2016

V petek, 23. decembra, 25-obletnico delovanja praznuje najstarejši triatlonski klub v Sloveniji, in sicer Triatlonski klub Telemach Ljubljana.

Ljubitelji športa in rekreacije so ga ustanovili leta 1991 v gostilni Kovač, kjer steno še danes krasi spominska plošča.

»Mnogo triatloncev in športnikov, ki danes delujejo po vsej Sloveniji, ima korenine prav v TKL. Danes pa delovanje kluba povezujejo najrazličnejša področja, povezana s triatlonom, in sicer vzgoja najmlajših športnikov, mladinski pogon, tekmovalni šport, vključenost v domače in mednarodne športne organizacije, paratriatlon in organizacija prireditev,«

poudarja dr. Mitja Mori, gonilna sila in »motor« triatlonskega kluba Telemach Ljubljana.

Danes TK Telemach Ljubljana šteje že skoraj 130 tekmovalcev, rekreativcev in navdušenih športnikov, če pa bi šteli vse, ki so tako ali drugače vpeti v delovanje kluba, pravi Mori, pa bi se približali številki 200. In ne glede na to, da je triatlon individualen šport, člane zdužujeta močan timski duh in pripadnost klubu. Trenutno klub vodi mlada in ambiciozna ekipa, ki združuje trenerske izkušnje, interdisciplinarna znanja in ima jasno vizijo za prihodnost. Treninge vodi 6 do 7 trenerjev, in sicer s petimi različnimi skupinami, kar zahteva nemalo organiziranosti in dobre volje.

In kakšna je formula za to, da lahko postaneš tako velik triatlonski klub ?

»Prave fomule v bistvu ni, pomembno je samo delo in še enkrat delo. Pomembno je tudi, da vodstvo kluba povezuje ljudi med seboj in je pravzaprav mediator med različnimi skupinami v klubu, ki jih običajno sestavljajo otroci, vrhunski tekmovalci in rekreativni športniki,«

pojasnjuje Mori. Pravi, da pred sedmimi leti nihče ni verjel, da jim bo v Ljubljani, ki je »zasičena« z vsemi vrstami športa, uspelo ustvariti uspešno triatlonsko zgodbo. Vsekakor pa mora klub po Morijevem mnenju, če želi rasti, delati dogodke, in zato je letos njihov že drugi zaporedni Telemachov triatlon v Ljubljani požel vrsto pohval tako med navijači, tekmovalci in sponzorji.

»Prednost tekem, ki jih organizira klub, je seveda tako imenovani domači teren. Tako lahko otroci iz kluba, stari 6 ali 7 let, ki jih po navadi zmeraj ne voziš na ostale tekme po  vsej Sloveniji, nastopijo vsaj na domači klubski tekmi, kar jim pomeni neprecenljive izkušnje za v prihodnje,«

meni Mori.

Predvsem pri delu z mladimi se jim zelo obrestuje, da so jeseni leta 2011 ponovno začeli s triatlonsko šolo za najmlajše. V klubu želijo skozi igro in sistematično, a sproščeno delo predstaviti triatlon najmlajšim.

»Vsekakor želimo nadgraditi šolo triatlona Ljubljana TriKLI, saj sem prepričan, da je prihodnost kluba predvsem v delu z mladimi,

je prepričan Mori. TriKLI šola triatlona, ki združuje šolarje in dijake, poteka od najrazličnejših vadbenih vsebin skozi igro in zabavo, prek učenja treniranja do vadbe za nastop na tekmovanjih.

Obenem se Mori zaveda, da morajo delati tudi na tem, da bodo imeli odlično tekmovalno ekipo, ki se lahko kosa z najboljšimi, ekipo, ki je konkurenčna v mednarodnem prostoru, in to v vseh kategorijah. Z naskokom njihova najbolj znana članica kluba je dvakratna olimpijka, 36-letna Mateja Šimic, ki bo tudi v letu 2017 še naprej resno trenirala triatlon. Do letos je bila članica tudi Jana Koradej, ki pa sedaj študira in nastopa v Španiji za klub v Alicanteju. Omeniti velja seveda tudi odličnega »dolgoprogaša« Matica Modica, ki vsako leto dosega boljše rezultate na distancah Ironman ali polovični Ironman, in ne spada med najboljše tekmovalce samo v Sloveniji, ampak tudi v Evropi.