Rio de Janeiro, 20. avgust 2016

V Riu smo danes popoldne nestrpno čakali na nastop najboljše slovenske triatlonke Mateje Šimic, ki je želela izboljšati uvrstitev iz OI v Londonu, ko je osvojila 37. mesto.

In to je Mateji tudi uspelo, saj je osvojila 31. mesto. Za prvo favoritinjo Američanko Gwen Jorgensen, ki je s časom 1 ure, 56 minut in 16 sekund osvojila olimpijsko zlato, pa je zaostala za 6 minut in 12 sekund.

Razmere za olimpijsko triatlonsko preizkušnjo za ženske so bile kot naročene – morje ob sloviti plači Copacabana je imelo 21 stopinj, v zraku pa je bilo 25 stopinj Celzija. Kljub nemirnemu morju in valovom se je 56 tekmovalk silovito podalo na plavalni del, dolg 1,5 km. Mateja je prišla iz vode na 37 mestu, za vodilno je zaostala 47 sekund. Na kolesu se je borila po najboljših močeh in prišla na tek na 22. mestu, po petih kilometrih je bila na 31.mestu, kjer je ostala do konca olimpijske triatlonske preizkušnje.

»Od prvih zamahov v valovih sem se borila po najboljših močeh. S plavanjem sem zadovoljna, saj sem iz vode prišla v skupini, kar je bil moj cilj. Na kolesu smo uspele ujeti drugo skupino, vendar smo nato tempo precej zmanjšale, zato smo za prvo skupino še bolj zaostale. Na teku sem dala vse od sebe in uspelo mi je izboljšati uvrstitev iz Londona, kar je bil tudi moj glavni cilj,«

je v cilju zadihano razlagala Mateja Šimic. Ob tem je dodala, da je zadnje tri mesece v pripravah na Rio zelo uživala, kar se je nenazadnje tudi videlo v njenem nastopu. Z njenim olimpijskim nastopom je bil zelo zadovoljen tudi trener Francesco Fissore, ki je poudaril, da je bila Mateja letos precej bolj konkurenčna na tekmi kot pred štirimi leti v Londonu.

Sicer pa so se na današnji olimpijski preizkušnji v triatlonu odličja razdelila na tekaškem delu. Američanka Gwen Jorgensen in Švicarka Nicola Spirih Hug sta iz kolesa na tek prišle skupaj, v vodstvu pa sta se izmenjevali do 2 km pred ciljem. Takrat je Američanka Gwen Jorgensen močno pospešila, zlato odličje pa je osvojila s prednostjo 40 sekund pred Švicarko Nicolo Spirig Hug. Pet sekund za njo je v cilj pritekla Britanka Vicky Holland, ki je v ciljnem finišu za bronasto odličje prehitela rojakinjo Non Stanford.