Dobrodošli na uradni strani Triatlon zveze Slovenije

3K ŠPORT – KAKO TUDI V OBDOBJU COVID-19 OHRANITI MIRNO KRI IN OSREDOTOČENOST

Kako že pravi pregovor? »Tough times do not last, but tough people and tough teams do«.                                                                                          V duhu tega pregovora 3K ŠPORT preživlja obdobje od marca leta 2020 naprej, ko nam je štrene pomešala korona in ko bolj ali manj tudi danes še vedno kroji ritem naših življenj.

Spomnim se, kako smo se prvi teden leta 2020 dobili na tradicionalnemu klubskemu srečanju, namenjenemu razpravi o naših športnih namerah prihajajočega leta ter ciljih, ki jih želimo doseči. Naše ciljne triatlonske, kolesarske, plavalne in tekaške destinacije so bile ambiciozne in razpršene po vsem svetu. Razigrana debata in iskrice v očeh pa so odsevale našo neizmerno željo in voljo, da jih uspešno uresničimo. V tistem trenutku je bilo videti, da bo Igor Kogoj, naš »profesor«, kot ga radi imenujemo, imel prav zaradi toliko raznovrstnih ciljev in našega različno dolgega triatlonskega oz. športnega »staža«, precej dela z vsakim od nas, a kot trener z bogatimi izkušnjami ni dajal prav nobenega vtisa, da bi ga to kakorkoli zares skrbelo. Vsi skupaj smo se v januarju z novoletno navdušenostjo lotili dela in z osredotočenostjo na prihajajoča tekmovanja skoraj spregledali COVID-19 požar, ki se je širil v bližini naših meja.

Življenje, na katerega smo bili navajeni, se je v začetku marca dobesedno zaustavilo. Igor je zaradi epidemiološke situacije in v želji, da bi njegovi športniki ostali zdravi, preventivno začasno ustavil vse skupinske treninge teka, kolesa in plavanja. Zaprti bazeni, prepoved zbiranja oseb in prehajanja občinskih meja so nas kot triatlonski športni klub postavili pred nove in do tedaj neznane izzive. Najbrž bi se marsikdo, še posebej tisti, za katerega je bilo leto 2020 v triatlonu oz. vzdržljivostnem športu hkrati tudi začetniško leto (t.im. »rookie year«), pri zasledovanju postavljenih ciljev izgubil, če se Igor ne bi tako hitro odzval in prilagodil na novo situacijo. Treningi brez družbe, pa tudi nenehna odpoved oz. prestavljanje tekem, so namreč počasi jemali voljo in osredotočenost na resni trening. Še najbolj lepo sta to ubesedila naša člana Barbara Vovko in Bojan Podgornik, ki sta v septembru 2020 v Podersdorfu uspela opraviti z enim od redkih organiziranih tekmovanj Ironman razdalje v Evropi:

»Situacija s koronavirusom nas je vse zadela precej iznenada in vsakega na svoj način. Športniki pa smo si bili kljub vsemu v nečem podobni in medsebojno povezani. Vsi smo se začeli spraševati, kako bo z našimi treningi, predvsem pa z našimi načrtovanimi tekmami. Pri triatlonu in Ironman tekmah je to še toliko bolj kompleksno, saj moramo skrbeti za kondicijo, vzdržljivost in vzdrževanje forme v kar treh disciplinah in to na dolgi rok. No, s treningi smo se že nekako znašli in sledili Igorjevim navodilom, načrtom, idejam. Povsem druga zgodba pa je s tekmovanji, ki so bila z razglasitvijo pandemije vsa po vrsti odpovedana. Veliko se nas je znašlo pred dilemo: »Zakaj še vztrajati, kako se motivirati, v kaj se usmeriti in kakšne cilje si zadati?« Midva sva si hitro našla cilj, in sicer čim bolje trenirati za čas, ko bomo zopet lahko tekmovali, pa naj si bo to čez dva meseca, konec leta ali šele naslednje leto. Ampak tekma je pa le tekma! Da ti dodatno motivacijo, da nadaljuješ z vsemi težkimi treningi, pokaže formo, poveže s sotekmovalci, klubskimi kolegi in prijatelji, predvsem pa ob dobrem rezultatu nudi neko posebno zadovoljstvo.« (Vir: www.3ksport.si/porocila)

Igor je v tej situaciji odreagiral na najboljši možni način in dokazal, da naš interni slogan »3KA SE NE DA« v veliki meri izvira prav iz njegovega načina vodenja kluba. Že takoj po ukinitvi skupinskih treningov nam je pripravil redna tedenska Zoom srečanja, ki so bila ob različnih večerih organizirana za različne trening skupine – tekače, triatlonce, plavalce. S tem smo po eni strani ohranjali še kako pomembno družabno plat naše skupne rekreativne športne poti, hkrati pa smo se vzajemno motivirali za izvedbo trening načrta. Vzpodbujal nas je, da v mejah možnosti in z ohranjanjem primerne razdalje vseeno opravimo vsaj kakšen trening tudi s katerim od klubskih kolegov, ki ima podobne zmogljivosti in cilje. Plavalce je oskrbel z različnimi »suhimi« vajami, ki jih je bilo mogoče izvajati izven bazena in tako ohranjati vsaj osnovni nivo plavalne forme, kolesarje pa »kuril« z idejo izvedbe poletnih kolesarskih počitnic v Franciji, ki je vsaj v začetku zvenela kar pretirano optimistična in precej neizvedljiva.

V tistem času je organizacija IronMan postregla z virtualnimi triatlonskimi oz. duatlonskimi tekmami, ki jih je bilo mogoče izvajati kjerkoli po svetu in tako meriti svoje moči s člani svetovne triatlonske skupnosti. Po tem, ko se je kar deset članov kluba podalo v prva virtualna duatlonska tekmovanja, je 3K ŠPORT organiziral skupno klubsko udeležbo na enem od takšnih tekmovanj. Tekma je v celoti potekala v Ljubljani, na naših znanih tekaških in kolesarskih trasah. Rezultati 3K članov so bili zelo vzpodbudni, mnenje Andreje Markovič, ene od štirih 3K deklet, ki so se tekme udeležile, pa je bilo, da se je klubska oblika izvedbe virtualnega tekmovanja izkazala za stopnjo bolj prijetno in hitrejšo, kot če tekmuješ popolnoma sam. K temu so nedvomno prispevali tudi tisti 3K člani, ki so se tekme udeležili kot gledalci, navijači ali pa kot narekovalci tempa.

3K član Marko Bašič se je v letu 2020 prvič odločil podati v triatlonske vode. Kot pravi, so se mu vsi cilji v tem s COVID-19 zaznamovanemu letu rušili sproti. Pa vendar sta mu prav ta hitra klubska prilagoditev novim razmeram ter sodelovanje v IronMan virtualnih duatlonskih izzivih predstavljala potrebno motivacijo in mu omogočala pridobivati prve izkušnje. Triatlon pa je le triatlon in virtualni duatlonski izzivi so bili le kamenček v mozaiku njegovih triatlonskih želja. Te je želel uresničiti na septembrskem tekmovanju Challenge Bled, ki se je po premiku na jesenski čas ter množici odpovedi še najdlje obdržalo na listi načrtovanih triatlonskih rekreativnih tekmovanj. Po tem, ko smo bili v začetku avgusta obveščeni o odpovedi tudi tega tekmovanja, se je 3K zopet bliskovito odzval in pripravil klubsko tekmovanje v 70.3 razdalji na Bledu. Marko pravi, da je tedaj treninge zgrabil še bolj resno. Zaključne treninge je opravil zares zavzeto in vedel je, da je v jesenskem delu bolj pripravljen kot spomladi. Marko je svoj prvi triatlonski debi opravil odlično ter tako na plavalnem kot na kolesarskem delu dosegel osebne najboljše čase, boljše kot kadarkoli prej na samostojnih treningih. To ga po njegovih besedah žene naprej tudi danes, saj si želi še hitreje, še močneje in še dlje. S ponosom se ozira na svoje prvo triatlonsko leto, ko je kljub oteženim okoliščinam in pod budnim očesom skrbnega trenerja dosegel tisto, kar si je zadal na začetku svoje triatlonske poti.

Da pa na svoj tekmovalni račun ne bi prišli le 3K triatlonci, je bilo v klubu v tem času primerno poskrbljeno tudi za kolesarje, plavalce in tekače.

Tradicionalne petkove kolesarske runde so se prilagajale zaostrovanju in sproščanju ukrepov, v tem obdobju smo slavili tudi prvo klubsko žensko kolesarsko zmago na mali Franji, ko nam je Sara Markovič prikolesarila zlato kolajno. V slogu pregovora »Kjer je volja, tam je tudi pot,« smo uspeli izpeljati poletno klubsko osemdnevno kolesarjenje po francoskih Alpah in imeli priložnost osvojiti najvišje prelaze dirke po Franciji (Col de l῾Iseran, Col de la Loze).

Bojan Rak, ki je v klubu zadolžen za sekcijo daljinskega plavanja, je poskrbel, da so se njegovi varovanci udeležili kar petih poletnih tekmovanj v daljinskem plavanju, ki so se odvijala v sosednji Avstriji in na Hrvaškem. Igor pa je v odsotnosti tekaških tekem vzel vajeti v svoje roke. Volja, da bi na težjih tekaških treningih iztisnili iz sebe tisto, kar v končni fazi na tekmah loči zmagovalce od poražencev, nas je namreč z odpovedmi maratonov in drugih načrtovanih tekaških dogodkov proti koncu pomladi vse bolj zapuščala. Ob zaključku prve polovice leta sta bila zato organizirana klubski 3K COVID 19 – kilometrski tek ter tradicionalna 3K 10ka, v jesenskem delu pa še 3K maraton in klubska podpora našemu maraton »rookiju« Dominiku Nemcu pri njegovem maratonskem podvigu.

Dominik se je klubu pridružil dve leti nazaj z dolgoletno željo, da preteče celotni maraton, to razdaljo pa je načrtoval osvojiti na ljubljanskem maratonu v jeseni 2020. V vihravem COVID-19 letu, ko so se ukrepi nenehno prilagajali spreminjanju epidemiološkega stanja, je s seznama za leto 2020 že skoraj črtal maratonski cilj. Ob Igorjevi najavi, da bomo prav vsi lahko svoje tekaške tekmovalne ambicije uresničili na klubskem 3K maratonu, pa ga je znova obudil. Pričel je z močnejšimi treningi ter se odločil, da na klubskem 3K maratonu odteče 21-kilometrsko razdaljo, svojo maratonsko pa oddela teden dni kasneje na 1. virtualnem ljubljanskem maratonu, ki ga je Timing ponudil kot alternativo tradicionalni izvedbi dogodka. Klubski kolegi smo se odločili, da Dominiku delamo družbo na celotni maratonski razdalji. Ker se je odločil, da jo odteče v šestih sedemkilometrskih krogih, smo si v skladu z Igorjevimi navodili naredili načrt, kdo ga spremlja v prvih, kdo v vmesnih in kdo v zadnjih krogih. Dominik je z virtualnim maratonom opravil izvrstno in po tej svoji osebni zmagi povedal, da so mu ključno orientacijo na samem maratonu dajale izkušnje trenerja, ki ve, kaj govori, ter spremstvo izkušenih kolegov. Ti so ga v prvih krogih mirili, kar je bilo izjemno pomembno, saj bi sicer ubral prehiter tempo, v zadnjih dveh krogih, ko se je boril s krizo, pa so ga bodrili, da to zmore. Dodal je, da se zaveda, da je takšno spremstvo nekaj, česar na pravih maratonih ni. Takšno klubsko podporo smo ponovili na zadnji dan februarja, ko si je naša članica Andreja Markovič zaželela, da svoj rojstni dan obeleži na prav poseben način – s prvo osvojitvijo maratonske razdalje.

Kljub temu, da od marca 2020 naprej v pretežni meri nismo imeli možnosti začutiti utripa in tiste neizmerne, nepopisno lepe energije večjih triatlonskih, maratonskih in kolesarskih tekmovanj, pa smo vseskozi čutili klubsko podporo, povezanost, naklonjenost in solidarnost. To, da znamo stopiti skupaj in podpreti drug drugega tudi v zahtevnih časih, težjih kot jih je prinesla korona, pa smo 3Kjevci že večkrat dokazali.

X

Spletna stran uporablja spletne piškotke za nemoteno delovanje strani. Z nadaljevanjem uporabe se s tem strinjate. Več

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Zapri