Danes se končujejo evropska prvenstva, ki so zadnje 10 dni potekala v Berlinu in Glasgowu. Med sedmimi športi v Glasgowu je od četrtka do sobote potekalo evropsko prvenstvo v standard triatlonu in prvenstvo za mešane štafete. Slovenija je imela predstavnika med moškimi in sicer je v petek nastopil Domen Dornik.

Plavanje je potekalo v jezeru parka Strathclyde in temperature 18stC je pomenila, da bo plavanje potekalo v neoprenskih oblekah. Po slabšem štartu in posledično slabši poziciji na prvi boji, je Domen opravil z plavalnim delom zanj zelo povprečno in posledično ni ujel vodilne zasledovalne skupine. Kljub temu je kolesarski del opravil odlično in pozicijo močno izboljšal, nato pa z dobrim tekom še nekoliko napredoval.

Sicer končno 32. Mesto na prvi pogled priča o povprečnem nastopu, a Domen je pokazal, da je konstanten in se bo vse poklopilo želen rezultat ne bo izostal. Zmagal je Francoz Pierre Le Corre, drugi je bil po odličnem tekaškem delu Španec Fernando Alarza, tretji pa je bil Belgijec Marten Van Riel.

Dan pred moškimi so nastopile ženske, kjer je z odličnim kolesarskim in suverenim tekaškim delom Švicarka Nicola Spirig osvojila še eno evropsko lovoriko. Druga je bila Britanka Jessica Learmonth, tretja pa vzhajajoča zvezda svetovnega triatlona Francozinja Cassandre Beaugrand.

Mešane štafete so zopet dokazale, da je odločitev MOK-a o prisotnosti na OI2020 v Tokiju bila prava odločitev. V zelo izenačeni tekmi so evropski prvaki postali Francozi, pred Švicarji in Belgijci.

Rezultati moški: https://www.triathlon.org/results/result/2018_glasgow_etu_triathlon_european_championships/322154

Novica in filmček ETU: https://www.triathlon.org/news/article/pierre_le_corre_grabs_his_first_european_title_in_front_of

Drugače je bila Slovenija že dobro vidna na sredini otvoritvi dogodka, saj je trener Sandi Ivančič bil povabljen da prebere zaprisego v imenu vseh triatlonskih trenerjev. V okviru prvenstva je bil tudi kongres evropske triatlonske zveze in aktivnosti strokovnega sveta ETU.

Zadnji dan prvenstva so sklenili amaterji. Med Slovenci je nastopil Mitja Mori, ki je dosegel 5. Mesto v kategoriji M40.

Avtor prispevka: Mitja Mori, TZS