Mladinci so se zbrali na drugem ETU development kampu, ki je potekal v Radovljici od 9.6. do 15.6.2019.

Kamp je bil organiziran za tiste triatlonce iz razvijajočih se držav, ki bodo od 20.6. do 23.6. tekmovali na Youth festivalu v avstrijskem Kitzbühlu. Lokacija je bila za izvedbo kampa več kot primerna, saj je klima in tudi ostala okolica zelo podobna tisti v Kitzbühlu. Vročine ni manjkalo, osvežitev v blejskem jezeru je bila prijetna, druščina pa zelo pestra in priložnosti za navezovanje novih poznanstev in prijateljstev je bilo v izobilju. Tekmovalci in trenerji smo bili iz 7 različnih držav – Estonije, Turčije, Romunije, Makedonije, Srbije, Slovaške in Slovenije, vodji Miloš in Vicent, pa iz Slovenije in Španije. Slovenska zasedba je bila v postavi – Monika Bartol, Neža Turšič, Jakob Medved in Nande Gašparič, ki so tudi slovenski aduti v Kitzbühlu.

V Radovljici je bilo na sporedu vse, kar je navadno v časovnici triatloncev – plavanje, kolo, tek, menjava 1 in menjava 2, učenje tehnike in taktike, testiranje, video analiziranje, popravljanje, izpopolnjevanje, malo ”matranja”… Tokratna glavna tema pripravljalnega oziroma aktivacijskega kampa je bil tapering, po slovensko zoževanje, ki spada v tekmovalno obdobje, neposredno pred pomembnejšim tekmovanjem, in katerega glavne značilnosti so, da športnik zniža količino treninga, se dobro spočije in ustrezno aktivira. Trening za razvoj gibalnih in fizioloških sposobnosti v tem obdobju ni več smiseln. Glavni cilji športnikov torej so, da se ustrezno spočijejo, naredijo še krajše in intenzivnejše treninge za aktivacijo ter se tako fizično in tudi psihično dobro pripravijo na pomembno tekmovanje. Mladinci so morali zato tudi celoten teden meriti in spremljati več spremenljivk iz katerih je bilo moč razbrati ali je športnik ustrezno regeneriran, naspan, nahranjen in hidriran, kar je v tem obdobju še pomembneje.

Mislim, da smo se na tem kampu vsi nekaj novega naučili, pridobili nekaj dodatnih in pomembnih izkušenj ter navezali nova prijateljstva, ki so v športu še kako pomembna.

Sedaj pa držimo pesti in navijamo za naše!

GO SLOVENIA!

Prispevek in fotografije: Lana Nemanič, TK Ljubljana