Tekma za evropski mladinski pokal bo prihodnje leto v slovenskem turističnem biseru že desetič, kar gre pripisati številnim pozitivnim vsakoletnim sporočilom s strani evropskih delegatov, ki dajo zeleno luč za naslednjo izvedbo. Ponovne umestitve dogodka v koledar evropskega triatlona se z organizatorjem TK Trisport Kamnik veseli tudi Triatlonska zveza Slovenije. Organizacijske niti v rokah drži Miro Kregar, ki  je v zapisu izpostavil nekaj zanimivosti in  dejstev.

Termin tekmovanja je že vsa leta enak, to je prvi vikend v septembru. Prva izvedba ”novodobnega” triatlona na Bledu se je začela leta 2003 v Veliki Zaki, kjer je nastopila cela četica znanih Slovencev – Borut Pahor, Jure Robič, Tomaž Humar, Martin Strel, Dušan Mravlje itd.  No, po velikem uspehu smo takoj po tekmi vložili kandidaturo na European Prestige race za 2004 in jo tudi dobili. Tekma je privabila tekmovalce iz cele Evrope, olimpijske tekmovalce, ki so se potegovali za, tisto obdobje, velik nagradni sklad 5000 EUR.  Vrata na mednarodno sceno so bila s tem odprta.

V letih 2010 in 2011 smo izpeljali tudi srednji triatlon, ki pa je zaradi težav z zaporami cest proti Bohinju zamrl, z enakim razlogom kot prvotni blejski triatlon iz let 1984 in 1985.

No, devetnajst blejskih »novodobnih« triatlonov je bilo izvedenih v blejski Mali Zaki in tako bo, kot kaže, tudi v prihodnje. Pojavljanje oziroma prisotnost na mednarodni sceni privablja tekmovalce iz več kot 20 držav, ne samo evropskih, saj so med udeleženci tudi tekmovalci iz Nove Zelandije, Avstralije, Mehike in celo s Havajev.

Zibelka slovenskega triatlona je vsa ta leta tudi zibelka prenekaterih slovenskih tekmovalcev, ki so prav na Bledu začeli svojo triatlonsko pot. In triatlon na Bledu je edini triatlon v Sloveniji, ki ima v vsej zgodovini, od leta 2003, tudi denarne nagrade za najhitrejše. Tudi novodobni Ironman 70.3. Slovenska Istra ga ni imela. Zatorej se je marsikateri vrhunski tekmovalec raje odločil za nastop na Bledu, kot pa v Kopru.

Organizacijski odbor, ki deluje v okviru Triatlonskega kluba Trisport Kamnik in ima podporo tudi v starših otrok šole triatlona TK Trisport, vsa leta stremi k izboljšavam. Ob tem pa so prisotne tudi vedno nove zahteve mednarodne triatlonske zveze, veliko poudarka pa je namenjeno tudi k atraktivnosti tekmovanja. Tako je bila letos na Triglav triatlonu Bled Bohinj odprta nova trasa za standard / olimpijski triatlon, s katero sta se povezala dva slovenska turistična bisera, Blejsko in Bohinjsko jezero v tretjem, Triglavskem narodnem parku. Tekmovalci tako plavajo na Bledu, kolesarijo s krono kolesi do Bohinja in tam odtečejo okoli Bohinjskega jezera.  Istočasno je bilo na tej trasi izvedeno tudi državno prvenstvo v akvabiku (plavanje in kolesarjenje) in tudi duatlonu (kolesarjenje in tek). Pri organizaciji so sodelovali tudi člani Cebe triatlona Jeklenih, ki že 34 let teden dni prej privabi gorske triatlonce. Letos so jekleni odprli startno linijo tudi za plavalce in kdor je sodeloval na obeh tekmovanjih je prejel unikatno priznanje za Triglavsko triatlonsko grčo.

Torej, če povzamem, ideje za izboljšave so še, tudi za Evropski mladinski pokal. In glede na to, da je Triglav triatlon Bled Evropska tri zveza že uvrstila na svoj koledar za 2022, so ideje všečne tudi na mednarodni sceni. In če so zadovoljni tako domači, kot tuji tekmovalci in povrhu še domačini Bleda, se za prihodnost blejskega triatlona ni bati.