Letošnji ITU kongres je bil organiziran v Švicarski Lozani, olimpijskem mestu, kjer je istočasno potekalo tudi finale svetovne serije.

Kongresa se je udeležilo 73 članic ITU, predstavniki nacionalnih triatlonskih zvez. Med gosti so bili predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, ki je bil zadovoljen z modernim načinom vodenja ITU s strani predsednice Marisol Casado, osnovanim na vrednotah zaupanja. “ITU je mednarodna organizacija, ki mogoče najbolj zavzeto sledi Olimpijskim ciljem 2020”, je dejal Thomas Bach. “MOK je ponosen na tesno sodelovanje, ki ga ima z  ITU, kjer povdarjajo dobro vodenje in enakost med spoloma, kar je osrednje vodilo vseh organizacij.”

Športni direktor MOK Kit McConnel je predstavil uspešen testni dogodek v Tokiu in njegov pogled na olimpijske igre v naslednjem letu.

Sledile so predstavitve pomembnejših tem, ki jim ITU posveča več pozornosti, kot so trajnostni razvoj, že omenjena enakost med spoloma, prehod od organiziranja tekem na organiziranje dogodkov in prizadevanja za čist šport.