Jan Škrjanc, 17-letni perspektivni triatlonec iz Kamnika, član Triatlonskega kluba Trisport, se je julija uspešno kvalificiral za olimpijske igre mladih. V petek se je tako kot član mladinske olimpijske reprezentance, ki danes odhaja na pot, predstavil na večernem dobrodelnem dogodku v okviru Olimpijskega festivala na Kongresnem trgu v Ljubljani, ki ga organizira Olimpijski komite Slovenije. Kot na svoji spletni strani OKS poudarja: »Olimpijske igre mladih predstavljajo mladim športnikom enega izmed prvih večjih korakov na svoji športni poti in z udeležbo postajajo del olimpijskega gibanja.«

Jan kot prvi moški triatlonec iz Slovenije danes odpotuje s člani mladinske olimpijske reprezentance in spremljevalci na olimpijske igre mladih iz Brnika. Olimpijske igre mladih v Buenos Airesu v Argentini se bodo s slavnostno otvoritvijo pričele 6. oktobra in zaključile 18.oktobra.

Triatlonska tekma na olimpijskih igrah bo Janova zadnja tekma letošnje triatlonske sezone. Udeležba na olimpijskih igrah mladih v Buenos Airesu v Argentini, kamor se je Jan uspešno kvalificiral julija na tekmi v Banyoles v Španiji, je vsekakor odlična nagrada za uspešno sezono. Letošnjo triatlonsko sezono je namreč Jan pričel več kot odlično. Z nastopi v Italiji in doma v prvih mesecih je pokazal, da je vrhunsko pripravljen.

V prvi polovici triatlonske sezone je osvojil naslov državnega prvaka v duatlonu, akvatlonu in triatlonu v svoji kategoriji. Uspešno je pričel nastope v Evropskem pokalu za mladince in s 6. mestom v Dnipro v Ukrajini in s 15.mesto v Kitzbühelu v Avstriji v močni konkurenci osvojil prve letošnje točke. Z nastopi doma je zelo zgodaj potrdil svojo odlično pripravljenost in osvojil prvo mesto za Slovenski super pokal že s tekmo v Kočevju.

Drugo polovico sezone je nadaljeval z uspešno kvalifikacijo na Olimpijske igre mladih v Banyoles v Španiji. V svojem prvem nastopu na Evropskem prvenstvu za mladince v mestu Tartu v Estoniji je uspešno osvojil slot za Slovenijo za svetovno prvenstvo v Avstraliji. Odlično je nadaljeval s tekmovanjem za evropski pokal za mladince in v Rigi v Latviji ponovno osvojil 6.mesto. Drugo polovico avgusta je preživel v Grčiji na Development kampu v okviru sodelovanja Triatlonske zveze Slovenije z European Triatlon Union (ETU). Ob zaključku kampa se je udeležil še Evropskega festivala v triatlonu za mlajše mladince v Loutraki v Grčiji. V septembru sta ga čakali še dve tekmi okviru ETU tekmovanj in sicer za Evropski pokal za mladince v Zagrebu ter Balkansko prvenstvo na Ohridu. Tam je le še potrdil, da je ta trenutek najboljši slovenski mladinec ter zaključil letošnje tekme za Evropski pokal za mladince na skupnem končnem 8.mestu ter s tem potrdil status perspektivnega športnika za nadaljnje dve leti.

Jan za triatlonsko tekmo na olimpijskih igrah mladih, ki se bo odvijala 8.oktobra, napoveduje svoj običajen pristop, ki se mu je skozi letošnjo sezono obrestoval: od sebe bo dal svoj maksimum. Po individualni tekmi v triatlonu ga na olimpijskih igrah mladih čaka še mednarodna mešana štafeta v triatlonu štiri dni kasneje. Potem pa sledi zaslužen počitek pred pripravami na novo triatlonsko sezono pod vodstvom trenerjev Klemna Laurenčaka in Grege Zoreta.

Avtor prispevka: Monika Povšič (Jan Škrjanc Team), fotografije osebni arhiv in OKS