Domen Dornik (ŠK Triatlon Lajf) se je pretekli vikend udeležil tekme svetovnega triatlonskega pokala ITU v Astani. Nastopil je kot član t.i. ASICS svetovne triatlon ekipe, ki združuje perspektivne tekmovalce iz triatlonskih držav v razvoju.

Žal se mu nastop ni izšel po načrtih, kar je v komentarju po tekmi tudi sam iskreno priznal:

Tekma v Astani je bila prva tekma, na kateri so se začele zbirati točke za olimpijske igre. Udeležil sem se je kot del Asics World Triathlon Team, tako da sem imel pred samo tekmo vse zelo dobro poskrbljeno in tudi vzdušje med nami je bilo zelo dobro. Pred tekmo sem se počutil samozavestno saj sem vedel, da sem dobro treniral in se tudi dobro počutil. Malo negotovosti pred samo tekmo je bilo le zaradi vremena, ker je bilo za ta čas tam zelo hladno, tako da se je organizator do zadnjega odločal ali bo izpeljan duatlon ali triatlon s skrajšanim plavanjem – 750m. Seveda sem si sam bolj želel triatlon, saj je plavanje moja močnejša disciplina, kjer bi si lahko obrnil tekmo sebi v prid. Uro pred tekmo so le podali odločitev, da bomo imeli triatlon s krajšim plavanjem saj so bile temperature ravno na meji – 12°C tako voda kot zrak. Zaradi takšnih temperatur nam pred štartom niso dovolili razplavanja, le 2 min. pred startom smo lahko skočili v vodo, da ne bi bil pri štartu prevelik šok. Jaz sem si zaradi hladnejših razmer pod neopren in dres oblekel še pod majico, da bi čim bolj držal temperaturo telesa. Ker mi je že plavanje v samem neoprenu neprijetno mislim, da mi je bila majica čisto odveč. Ves čas plavanja sem se mučil brez pravega efekta, zaradi tega ostal tudi v skupini in ponovno izgubljal mesta. Tudi ko sem hotel zavrteti roke in pospešiti enostavno ni bilo tistega zavesljaja in moči, kot vem, da ga imam na treningih. Iz vode sem tako prišel 40 sekund za vodilnim, kar je mnogo preveč, piko na I vsem težavam v vodi pa so bile pa še kasnejše težave s slačenjem neoprena, kjer sem porabil skoraj minuto in pol in tako izgubil še zadnje možnosti, da bi ujel veliko zasledovalno skupino na kolesu. Ostal sem v popolnoma zadnji skupini 10 tekmovalcev, kjer sem prva 2 kroga ves čas sodeloval in poskušal loviti skupino, a smo bili preveč nesložni, da bi lahko zmanjšali zaostanek. Zaradi tega sem se odločil za odstop v 3 krogu, ker s 50 mestom, ki mi je bil tisti trenutek najvišje dosegljiv, ne bi pridobil nobenih toč. Odločil sem se prihraniti energijo, da se lahko čim hitreje vrnem v proces treningov in se s tem pripravim na naslednjo tekmo čez 3 tedne v Mehiki.
Seveda je bil odstop nekaj najslabšega, kar bi si želel na uvodu v olimpijski ciklus. Neuspešen nastop me je zelo potrl, tako da je za mano neprespana noč, a v tem trenutku sem osredotočen le na mesta, ki mi prinašajo kvalifikacijske točke. Sam si želim dobrih rezultatov in tekem, zato upam, da mi čim prej uspe prenesti občutke s treningov na tekme in da pride dan, ko se mi bodo stvari poklopile in bom naredil nastop kot vem da sem ga sposoben.

Poročilo s tekme v Astani in uradne rezultate najdete na: https://www.triathlon.org/news/article/dodet_and_polyanskiy_the_stars_in_astana_world_cup
Kratek opis Asics svetovne triatlon ekipe pa na naslednjem linku:https://www.triathlon.org/news/article/asics_word_triathlon_team_debuts_at_astana_world_cup