Znano je, da je vsakoletna je tekma za evropski pokal za mladince v Kitzbuhlu, tekma, kjer se zbere močna konkurenca in tudi letos temu ni bilo drugače. Povzetek dogajanja je pripravil Leon Obreza, ki je kot trener in uradni spremljevalec slovenske ekipe bedel nad dogajanjem v Kitzbuhlu.

Tekme, ki je potekala v formatu super sprinta (500m/12km/3.3km), se je letos udeležilo večje število predstavnikov iz mladinskih vrst iz Slovenije. Nekateri so prišli tja že z izkušnjami iz preteklih let, nekateri so debitirali.

Zaradi velikega števila prijavljenih, pri moških jih je bilo na štartni listi 100 tekmovalcev, pri ženskah pa 62 tekmovalk, so v soboto potekala najprej polfinalne serije. Moški so tekmovali v treh polfinalnih serijah, kjer se je v finale iz vsake skupine uvrstilo 9 tekmovalcev ter trije po času, pri dekletih pa prvih 14 deklet iz vsake skupine ter še dve po času.

Na štartu je bilo kar 7 predstavnikov slovenske mladinske reprezentance. V prvem štartu pri ženskah se je preskusila Lana Pluško (TK Ljubljana), ki je malo izgubila orientacijo v vodi, ampak na koncu dobro odpeljala kolesarski del in odtekla tek v svojem ritmu, ter si s tem pridobila dragocene izkušnje tekmovanja na visokem nivoju.

V drugi seriji  sta štartali Tjaša Vrtačič (TK Trisport Exoterm) in Katja Hočevar (TK Ljubljana). Tjaša je prišla iz vode med prvimi tekmovalkami in nadaljevala s prvo skupino na kolesu. Katja pa je izplavala kasneje in bila v drugi kolesarski skupini, ki je zaostajala okrog  15 sekund za vodilno. Tako je ostalo vse do teka, kjer so o finalistkah pri drugi skupini odločali zadnji metri. Tjaši se je brez težav uspelo uvrstiti v finale, Katja pa je osvojila 20.mesto v polfinalu ter tako za 6 mesta zgrešila nedeljsko finale.

Pri moških sta v prvi polfinalni skupini štartala Domen Obreza in Jan Škrjanc (oba TK Trisport Exoterm). Če je pri dekletih izgledalo, da spremljamo hitro dirko, je bilo moška tekma še mnogo hitrejša. Po hitrem plavanju sta uspela oba priti iz vode tako, da sta priključila prvi skupini na kolesu. Težko, tehnično zahtevno in predvsem hitro kolo je terjalo davek na tekaškem delu pri obeh, kjer pa je Jan po času uspel ujeti nedeljski finale, Domen pa končal na 22 mestu v prvem polfinalu. Je pa bil prvi polfinale daleč najhitrejši od vseh polfinalnih skupin.

V naslednjem finalu je štartal Nande Gašparič ( Tk Ljubljana), ki je osvojil 26. mesto v skupini in dragocene izkušnje, v tretjem polfinalu pa je nastopil še zadnji slovenski mladinec Jakob Medved (TK Ljubljana), ki je osvojil 27.mesto. Tudi pri teh dveh polfinalih ni bilo drugače kot pri prvem polfinalu: hitro plavanje in težko ter tehnično zahtevno kolo sta dodobra preizkusila fizično pripravljenost mladincev v tekmi z močno konkurenco.

Tako smo na koncu za nedeljski finale imeli potrjena dva slovenska predstavnika: Tjašo Vrtačič med ženskami ter Jana Škrjanca med moškimi (oba TK Trisport Exoterm).

Nedeljsko finale je potekalo v istem formatu, torej super sprintu in od obeh naših se je na štart 30 tekmovalcev podala Tjaša. Iz vode je prva prišla Švicarka Anja Weber z prednostjo 10 sekund, takoj za njo pa Tjaša in približno 14 tekmovalk, ki so v drugem krogu kolesa uspele ujeli Švicarko. Do zaključka kolesa je za Tjašo vse kazalo odlično, nakar je zaradi želodčnih težav morala popustiti tempo v teku, vendar zdržala do cilja navkljub slabosti. Končno 24. mesto je bilo manj od pričakovanj glede na pokazano pripravljenost in zmago na zadnji tekmi za evropski pokal v Ukrajini,  so pa izkušnje v Kitzbuhelu, tiste, ki si jih bo lahko zapomnila.

Zadnji finalni obračun je bil med trideseterico moških, med njimi tudi slovenski predstavnik Jan Škrjanc. Agresiven skok v vodo ob štartnem pisku in hitro plavanje je povzročilo precej raztegnjeno skupino ob prihodu iz vode. Jan je iz vode je prišel na 20. mestu, vendar sta mu hitra menjava ter spočite noge so zagotovile, da je ujel prvo skupino na kolesu, ki je štela skoraj vse tekmovalce finala, približno 25 jih je bilo v skupini. Skupina je ostala strnjena do zaključka teka, kjer je Jan ponovno s hitro menjavo odšel na tek med prvimi petimi tekmovalci. Hiter tempo teka so narekovali Izraelec Yoav Avigdor, Nemec Ziegler in Švicar Fluri. Jan je ohranjal hiter tempo teka, vendar izgubil nekaj mest, saj so bili sotekmovalci še močnejši. V ciljnem šprintu je dal vse od sebe in v ciljni ravnini premagal Avstrijca Baderja in Švicarja Triponeza in si tako zagotovil končno 17. mesto in s tem dragocene točke evropskega mladinskega pokala v težki konkurenci. Skupaj s točkami iz tekme v Ukrajini je sedaj na skupni lestvici za evropski pokal za mladince na trenutnem 7.mestu.

Tekma v Kitzbuhelu je bila organizirana na vrhunskem nivoju, ogromno število gledalcev je nenehno in bučno spodbujalo prav vse tekmovalce in vzdušje na tekmi je bilo fenomenalno.

Z nastopi slovenskih predstavnikov sem zadovoljen, saj so pokazali svoj maksimum in se nabrali dragocenih izkušenj. Predvsem sem vesel za Jana, ki je pokazal, da se je potrebno boriti do konca in je po uvrstitvi v finale kot srečni poraženec, pokazal  svoj maksimum in dosegel odlično uvrstitev v močni konkurenci. Žal mi je za uvrstitev pri ženskah, saj je bila Tjaša pripravljena za višjo uvrstitev, vendar včasih pride situacija, na katero tekmovalec ne more vplivati, vendar se vseeno bori do konca, kar je Tjaša naredila.

Povzetek tekmovanja s strani ETU: https://europe.triathlon.org/news/article/italy_and_israel_make_it_a_golden_weekend_in_kitzbuehel

Uradni rezultati:

https://www.triathlon.org/results/result/2018kitzbuehel_etu_triathlon_junior_european_cup

Fotografije: Tomaž Vrtačič