Na 23. Svetovnem prvenstvu v zimskem triatlonu se je zbralo 200 športnikov iz 16 držav. Danes tekmujejo v kategorijah elite, mladinci do 23 let ter paratriatlonci, jutri pa bodo na vrsti še preizkušnje v štafetah ter starostnih kategorijah, kjer bosta slovenske barve v kategoriji od 60 do 63 let zastopala aktualni državni prvak Jani Železnikar in branilec bronaste medalje Bojan Trojar, za katerega bo to že peti nastop na tovrstnem tekmovanju.

Slovenska odprava je na prizorišču prvenstva, v mogočnih Pirenejih že od torka in  tudi tokrat cilja na eno od medalj. Bojan Trojar, ki brani bronasto medaljo z zadnjega svetovnega prvenstva je pred včerajšnjo uradno otvoritvijo sporočil, da je preizkušnja za »Age Group« krajša in vključuje 4.1 km teka, 5.2 km gorskega kolesa in 5.5 km smučarskega teka. Z izjemo prve, tekaške discipline sta preostali dve zelo zahtevni. »Na tekaški progi ni hudih klancev, ampak na 2100 m zna tudi ta marsikateremu tekmovalcu delati probleme. Sneg je večinoma umeten, na ledeni podlagi. V jutranjih urah pri -7 stopinjah Celzija bodo spusti zelo nevarni,« dodaja Trojar.

Zimski triatlon je sicer mlada disciplina v koledarju svetovnega triatlona. Prvo svetovno prvenstvo je bilo leta 1997 v Malsu v Italiji.