Pri uveljavljanju triatlona med ”pomembnejše” svetovne športe, v 80ih in 90ih letih prejšnjega stoletja, so tudi zdravniki igrali zelo pomembno vlogo. Zgodilo se je, da je bilo eno leto na havajskem Ironmanu skoraj 20 odstotkov udeležencev zdravnikov. In tudi v Sloveniji so bili zdravniki, posamezniki, vidni promotorji zdravega načina življenja in triatlona, kot orodja za doseganje tega cilja, torej zdravja in dobrega počutja. Že zmagovalec prvega triatlona v Sloveniji (v bivši Jugoslaviji), leta 1984 na Bledu je bil zdravnik, dr. Brane Breznikar, še danes aktiven zdravnik in triatlonec. Eden prvih je bil tudi dr. Bojan Knap, kmalu za njim pa še dr. Nada Kozjek-Rotovnik, oba še vedno aktivna, na obeh področjih.

Da je triatlon odličen zaveznik za kardiovaskularni sistem, sta nas opozarjala vidna predstojnika Kardiološke klinike v Ljubljani, dr. Matija Horvat in dr. Josip Turk. Na žalost že oba pokojna, vadbo triatlona pa sta opravljala do zavidljivo visoke starosti. Iz Amerike, ki je bila vodilna ”triatlonska” dežela, pa nam je znanje uvažal tudi zdravnik internist dr. Franci Cokan – FE Man.

Kdorkoli se je tista in tudi naslednja leta podal na daljne Havaje, ga je obvezno spoznal. Nasmejanega, pozitivnega, polnega nasvetov. Vedno se je pridružil slovenski delegaciji na otvoritveni paradi narodov. Vsako jutro po plavanju smo šli na zajtrk v Banana Bay in tam debatirali o vsem mogočem, največ o triatlonu in največ je o triatlonu vedel prav Franci.

V zimskem času je velikokrat prišel v Slovenijo, imel predavanja v svojih zdravniških krogih. Triatlon je bila njegova rdeča nit na poti k zdravemu življenju. Tudi na televiziji smo ga videli. Sandi Čolnik je imel z njim intervju na temo »Zdravo življenje in triatlon«. Podpisal se je pod avtorstvo prve slovenke triatlonske knjige, tj. »Eno življenje je premalo«, v kateri so osrednje teme pozitivni odnos do življenja, vadba, prehrana in triatlon.

Pred dnevi se je Franci Cokan poslovil. Zapustil nas je legendarni slovenski železni mož, ki je kar 18 krat zmagal v svoji starostni skupini na SP v ironmanu na Havajih. Poleg številnih zmag pa ima nedvomno še večjo vrednost njegovo predano delo, s katerim je prispeval in na boljše spreminjal mnoga življenja.  In to ne zgolj po službeni dolžnosti, temveč po nasvetu svojega srca, ki je bilo za triatlon.

Da bi le bilo še veliko takih zdravnikov.

V imenu vseh slovenskih triatloncev – RIP FRCO – FE Man

Miro Kregar