Tudi tretja izvedba triatlona I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria je bila izpeljana na visoki ravni, pa čeprav so se organizatorji letos znašli pred precej bolj kompleksnimi izzivi kot v prvih dveh preizkušnjah. Za dodatno dobro voljo pa je s prvo slovensko zmago poskrbel Sašo Kočar.

Napoved močnih padavin je v zadnjem hipu odvrnila od nastopa nekaj prijavljenih tekmovalcev, tako da se je ob 9. uri zjutraj s koprske mestne plaže v morje, ob bučnem navijanju občinstva, pognalo 562 triatlonk in triatloncev. Skupno s stotimi otroci, ki so se v soboto v Izoli udeležili tekaške preizkušnje Ironkids, je tako na letošnji prireditvi sodelovalo več kot 650 športnikov.

Glede na mednarodne razmere in vse dodatne logistične zaplete, ki jih je povzročila pandemija koronavirusa, je moč številčno udeležbo zagotovo šteti za lep uspeh. Triatlonci, ki so prišli v Slovensko Istro, da bi se na vsak način udeležili triatlona, pa se zagotovo niso ušteli. Vreme se je namreč postavilo na stran sodelujočih, tako da je plavalni del minil v popolnoma idealnih pogojih brez najmanjšega vala, kolesarski del je potekal po povsem suhih cestah, na zadnjem tekaškem delu triatlona pa je dež najprej osvežil šele tiste tekmovalce, ki so v cilj prihajali dobro uro za najboljšimi.

Presenetljivega zmagovalca Saša Kočarja, prvega Slovenca, ki je dobil to prestižno mednarodno športno preizkušnjo, so še pričakali sočni žarki. Kočar je po ogromnem zaostanku več kot treh minut ob koncu kolesarjenja nato tekel fenomenalno in kilometer pred ciljem prehitel Nizozemca Giela Meesena, ki je vodil večji del dirke. Zmagovalec Kočar je v cilj pritekel s časom 4 ure, 20 minut in 35 sekund, Nizozemec je zaostal za poldrugo minuto, tretjeuvrščeni Belgijec Toon Veldman pa je bil še šest minut počasnejši.

»Zadal sem si za cilj, da poskusim zmagat. Če že imamo to preizkušnjo v Sloveniji, potem je prav, da enkrat zmagamo tudi Slovenci. Nizozemec me je pustil za seboj že po prvem ravninskem delu kolesarstva. Jaz sem v osnovi tekač in ne kolesar, kar je bilo nato odločilno, da mi je danes uspel podvig. Zagledal sem ga na povratku iz Izole v Koper, a je bil še vedno zelo daleč. Vseeno sem tedaj začel verjet, da je še mogoče, da ga ujamem. Prehitel pa sem ga med Žusterno in ciljno ravnino, približno kilometer do cilja,« je povedal veliki zmagovalec Sašo Kočar. Zanimivo, Kočar je leta 2018 sodeloval na prvem triatlonu FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria – kot prostovoljec na okrepčevalni postaji.

Najboljša v ženski konkurenci je bila Poljakinja Joanna Soltysiak, ki je za absolutnim zmagovalcem zaostala za slabih 32 minut. Druga je bila Avstrijka Anja Weilguni, tretja pa Rusinja Alexandra Anchina. »Plavalni del je minil v izjemno dobrih razmerah, našla sem svoj ritem in prav uživala sem v plavanju. Potem pa je bil prvi vzpon precej bolj naporen, kot sem pričakovala. Nisem si ga osebno ogledala, le na zemljevidu in to je bila napaka, ki je ne bom več ponovila. Sama raje vozim v težjih prestavah, danes pa potem nisem imela niti pravega prednjega zobnika, niti pravega razmerja prestav in sem se res namučila, začela sem tudi dobivati krče. Na srečo je bil potem tekaški del povsem ravninski,« je pojasnila presrečna zmagovalka v ženski konkurenci Poljakinja Joanna Soltysiak.

»Nasmejani obrazi tekmovalcev v cilju povedo to, kar smo si organizatorji želeli – narediti takšen dogodek, da si ga bodo vsi zapomnili v lepi luči. To je bil tudi namen tega, ko smo Ironman pred leti pripeljali v Slovenijo. Ključno je bilo vprašanje varnosti. Mislim, da je letošnji razplet tudi dobra promocija za slovenski triatlon, tudi za razvoj športa in za tiste mlade, ki v tem športu vidijo svojo prihodnost,« je bil zadovoljen direktor marketinga pri triatlonu I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria Tomaž Ambrožič.

Rezultati na povezavi:

Results – I FEEL SLOVENIA IRONMAN 70.3 Slovenian Istria Presented by Telekom Slovenije

foto: UHAN fotografija