Jure Leben je v soboto, 17. aprila 2021 vnovič prevzel vajeti Triatlonske zveze Slovenije. Ob tem je nastal naslednji pogovor.

  • Vodenje triatlonske zveze ste zastavili zelo ambiciozno. Kaj so glavne usmeritve vašega programa?

Že sam naslov programa, s katerim sem kandidiral »Naj bo triatlon vključujoč in zabaven« govori, kako široko je le-ta zastavljen, saj je potencial za razvoj triatlona v Sloveniji zares ogromen. Z novo ekipo si želimo povečati število mladih in starejših triatloncev ter rekreativne in vrhunske športnike videti v celotnem slovenskem prostoru, tudi v tistih slovenskih krajih, kjer triatlon še ni prisoten. Zato je eden od ciljev šole triatlona povezati v mrežo triatlona, poskrbeti za reševanje sivih lis triatlona v Sloveniji in ustanoviti dve novi šoli. Naše naloge bodo usmerjene tudi v mednarodno sodelovanje, nadgradnjo in izboljšavo ter dvig kvalitete organizacije nekaterih ključnih tekmovanj, želimo si izboljšati tudi ugodnosti, ki jih omogoča licenca TZS. Pomembno področje, ki mu bomo namenili več pozornosti je črpanje sredstev na razpisih, želimo pa tudi večjo prepoznavnost, zato bomo delali na promociji triatlona tudi preko rekreativcev.

  • Vedno več Slovencev se s triatlonom ukvarja tudi rekreativno. Kako na TZS skrbite oziroma boste poskrbeli za to plat zgodbe?

Res je triatlon pravi magnet za vse, ki si želijo raznovrstnih aerobnih dejavnosti, druženja  in tudi tekmovanj. Zato bomo triatlon še bolj približali rekreativcem. Nekateri slovenski klubi imajo že dolgo tradicijo in vedo, kako tem stvarem »streči«, nekateri delujejo krajši čas, vsi skupaj pa se učimo in poskušamo naše delovanje kar najbolje prilagoditi tudi situaciji, ki jo narekuje covid-19. Skratka, Triatlonska zveza bo še bolj odločno prevzela in igrala povezovalno vlogo med klubi, od njih pa si želimo večjo pro-aktivnost, kar bo nedvomno prispevalo k lažji organizaciji in realizaciji, ne le tekmovanj, ampak tudi ostalih dejavnosti.

  • Eden bistvenih poudarkov delovanja bo tudi povezovanje z drugimi športnimi zvezami, z namenom širiti število dobrih in perspektivnih triatloncev, v svojih vrstah.  Tega sodelovanja v preteklosti ni bilo. Kako se ga boste lotili?

Eden glavnih ciljev v letu 2021 je podpis Sporazuma o sodelovanju s kolesarsko, atletsko in plavalno zvezo za pridobivanje talentov. Triatlon je šport, v katerem so se že v preteklosti »našli« bivši atleti, plavalci in kolesarji. Ena takih je bila tudi edina slovenska triatlonska olimpijka Mateja Šimic, bivša plavalka. S sporazumom pa nameravamo sodelovanje z omenjenimi zvezami še poglobiti, tako na strokovnem področju in pri treningih, kot tudi pri iskanju talentov. Praksa je izluščila tudi posameznike, ki želijo monotonost določenega športa, s triatlonom zgolj popestriti. Tako imajo ti, preden zares končajo športno kariero, možnost in odprta vrata, da se preizkusijo še v triatlonu.

  • Na Triatlonski zvezi Slovenije ne čakate, da covid obdobje mine, pač pa se boste situaciji prilagodili oziroma se ji že prilagajte. Kako in na kakšen način? Kaj pripravljate in zakaj?

Res je. Nemudoma se bomo lotili priprave t.i.”covid paketa”, ki bo vključeval on-line tekme na trenažerjih, kot obliko treninga, ki bo našim članom, najprej reprezentantom in kasneje tudi rekreativnim športnikom, nudil podporo in motivacijo pri treningih. Gre za interno ligo, ki bi pri športnikih pomagala ohranjati tekmovalni naboj. Ne predstavljam si, da bi mladi zapuščali triatlonske vrste, ker se mi, na zvezi,  ne bi znali prilagoditi situaciji. Marsikje smo lahko zasledili, da so mladi prenehali s športom. Triatlon pa ima to srečo, da je vsaj s tekom in kolesarjenjem mogoče trenirati tudi na prostem. No, pri plavalnih treningih se je pa že zataknilo. Skratka, ves čas je treba iskati nove priložnosti in prepričan sem, da bo ta interna liga prava uspešnica.

  • Je to način, kako pripeljati v zvezo tudi sponzorje? Tudi finančni steber ima pri razvoju športa pomembno vlogo, če ne celo najpomembnejšo…

Tudi to drži. Ja, več kot je dejavnosti in zanimivega dogajanja, večje so možnosti za morebitne sponzorje. Čas seveda res ni pravi, ampak kdaj pa je? Zato nas tudi covid obdobje ne bo odvrnilo od tega, da vsaj poskusimo. Prepričan pa sem, da bomo tudi na tem področju uspešni.

  • Zgodovina slovenskih triatlonskih uspehov je bogata, saj Slovenci tudi v tem športu nenehno dokazujemo, da smo narod vzdržljivih športnikov. Olimpijska disciplina pa sta zgolj dve. Poleg standardne, tj. olimpik razdalje, se bodo v Tokiu prvič pomerile tudi mešane štafete. Kakšni so obeti glede slovenskih olimpijskih nastopov? Bo Mateja Šimic, edina slovenska olimpijka v triatlonu, kmalu dobila naslednika?

Še vedno upam, da bo Alen Kobilica uspel izpolniti normo in se uvrstiti na letošnje Paraolimpijske igre v Tokiu. Ob tem lahko omenim, da bomo na zvezi začeli s postavitvijo sistema za identifikacijo mladih tekmovalcev tudi v paratriatlonu. Kar zadeva Olimpijske igre v Parizu pa bi morala biti tam vsaj dva slovenska predstavnika. Imamo odlično mlado generacijo športnikov, od katere veliko pričakujemo. Že letos bomo identificirali potencialne kandidate za udeležbo na OI in enega od ciljev usmerili tudi v nabor namenskih sredstev za udeležbo na OI. Skratka na TZS 100% delujemo v smeri, da bosta Pariz 2024 in Los Angeles 2028 obarvana tudi s slovenskim triatlonom.

  • Po štirih letih, ko boste zaključevali ta mandat in se ozrli nazaj, boste zadovoljni, če…..

Bo naraščalo članstvo med rekreativci, če bo TZS imela urejen proračun in, če bomo imeli predstavnika na OI v Parizu.